İyi bir çift çorap olmadan nerede olurduk? Hepimizin çekmecesinde, eğlenceli desenlere sahip güzel çoraplardan soğuk geceler için daha kabarık olanlara ve yol boyunca birkaç yıpranmış ve uyumsuz çiftlere kadar çeşitli çorap çiftleri vardır. Bebekliğimizden beri ayak parmaklarımızı sıcak tutmak ve yürürken ayaklarımızı korumak için gardırobumuzun vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Ancak, bu küçük ayak örtülerini kolayca hafife alabiliyoruz. Çoraplar icat edildiklerinden bu yana uzun bir yol kat etmiş ve bir dizi pratik ve rahat stile dönüşmüşlerdir. Peki, çoraplar ne zaman icat edildi ve yıllar içinde nasıl gelişti?
İçindekiler
- 1 MÖ 8. yüzyılda çorabın icadı.
- 2 MS 2. yüzyılda dikilmiş çorabın gelişimi.
- 3 12th century socks history – status symbol
- 4 Makine yapımı çorabın 16. yüzyılda icat edilmesi.
- 5 Makine üretiminin 19. yüzyıldaki büyümesi.
- 6 Çorapların 20. yüzyılda çeşitlenmesi.
- 7 Odak noktası 21. yüzyılda temiz ve pratik malzemelerdir.
- 8 Çorap endüstrisinin geleceği.
MÖ 8. yüzyılda çorabın icadı.
Çorabın oldukça modern bir icat olduğuna dair bir varsayım var. Bildiğimiz şekliyle çorap yapmak için kullanılan malzeme ve süreçlerin o kadar modern olduğunu varsayıyoruz ki, birkaç yüzyıl önce çok farklı bir şey olması gerektiğini düşünüyoruz. Aslında çorabın tarihi bundan çok daha eskilere dayanıyor.
Çorabın icadı konusunda bazı tartışmalar vardır. Bazıları mağarada yaşayan atalarımızın hayvan postlarını ayaklarına bağlayarak çorap giydiklerini iddia etse de bu dış ayakkabı daha çok erken dönem bir ayakkabıdır. Bir çorabın çorap olabilmesi için, ayağın üzerinde ve başka bir ayakkabının içinde yumuşak bir örtü olması gerekir. Bu da bizi 8. yüzyılda Yunanlıların sandaletlerinin altına giydikleri piloilere götürüyor. Keçeleşmiş hayvan kıllarından oluşan bu kaba yapı günümüz standartlarına göre biraz rahatsız edici görünse de kıl ve yünden yapılan daha yumuşak örme çorapların yolunu açmıştır.
MS 2. yüzyılda dikilmiş çorabın gelişimi.
İnsanlar uzun bir süre boyunca çeşitli malzemeler kullanarak elle çorap yapmışlardır. Malzeme ve stil seçimleri, zanaatkarın becerisine ve o sırada mevcut olan liflere bağlıydı. Yün ve hayvan kılı gibi doğal elyaflar en çok tercih edilen ürünlerdi, ancak yaratıcılar malzemeyi keçeleştirmekten elyaf örmeye ve daha sağlam ayakkabı parçaları dikmeye doğru evrim geçirdiler.
MS 1. ve 2. yüzyıla kadar uzanan yünlü ve örme çorap örnekleri bulunmuştur. İngiltere'deki bir Roma yerleşiminde bulunan bir çift çocuk çorabı en eski örneklerden biridir. Antik Mısır'dan da benzer malzemelerle üretilmiş çoraplar bulunmaktadır. Mısır çoraplarını bu kadar ilginç kılan şey, ayrık burun tasarımıdır. Tek parmaklı, rengarenk çoraplarınızın modern bir icat olduğunu düşünüyorsanız, bu Mısırlıların bizden çok daha ileride olduğunu gösteriyor.
12th century socks history – status symbol
Bugün birbirimizi çoraplarımız konusunda nadiren yargılıyoruz. Eğlenceli bir tasarıma sahipse yeni ve güzel bir çifti gösterebiliriz ama hepsi bu kadar. Ortalama bir kullanıcının ev yapımı basit yün çorapları ile yüksek sosyete mensupları için üretilen üst düzey ürünler arasında büyük bir uçurumun olduğu 12. yüzyılda durum böyle değildi. Burada çorapların malzemesi, kalıbı ve genel işçiliği önemliydi. Pürüzsüz ipek bir çorabın iyi oturması Avrupalı aristokratlar için olmazsa olmazdı. Bugün, kaygan ipek yerine ev yapımı kabarık yünü tercih ediyoruz.
Artık 12. yüzyılın çok ötesinde yüksek kaliteli çorapları kolayca elde edebilirsiniz, özel çorap hizmetimizi seçin
Makine yapımı çorabın 16. yüzyılda icat edilmesi.
"Makine yapımı" çorap dediğimizde, kitlesel pazar için çok sayıda ürün üreten büyük ölçekli bir fabrikayı düşünmek kolaydır. Ancak bundan çok daha önce örgü tezgahı vardı. Bu tezgah 1589 yılında İngiltere'nin Nottingham kentinde icat edildi ve çorapların elle değil de zaman kazandıran bir makine aracılığıyla üretilmesi için mükemmel bir araç oldu. Zamanla makine yapımı çoraplarda bir artış olsa da, birçok üretici hala elle çalışmayı tercih ediyordu.
Makine üretiminin 19. yüzyıldaki büyümesi.
Çorapların tarihi 18. yüzyıla dayanır, Sanayi Devrimi gelişmiş süreçlere ve büyük ölçekli fabrikalara sahip yeni bir makine türü getirmiştir. Fabrika sahiplerinin büyük seri üretim için makinelerini çalıştırmak üzere değirmen kasabalarında insanları istihdam etmesiyle üretim yöntemlerinde bir değişim yaşandı. Bu mallar daha sonra büyüyen ticaret yolları boyunca ve yerel tüketicilere daha düşük maliyetle gönderilebiliyordu. Ev yapımı el örgüsü çoraplara duyulan arzu yok olmaya başladı.
Aynı zamanda 1800'lü yıllar alternatif malzemelerin kullanımında da bir artışa sahne oldu. Yün, sanayi devriminden önce en popüler malzemeydi ve yerel koyunlardan elde edilen normal yün, seri üretimde en ekonomik seçenekti. Ancak ticaret yollarının ve ülkeler arasındaki bağlantıların artması diğer malzemelerin de ithal edilmesine olanak sağladı.
Pamuk ticaret yolları, bugün tercih ettiğimiz daha hafif, nefes alabilen çorapların daha fazla üretilmesini sağladı. Kaşmir yünü artık kendi bölgesine özgü bir ürün değildi ve bugün olduğu gibi pahalı ve aranan bir lüks ürün haline gelecekti. Avustralya dışında Merinos yünü elde etmek ve bu yumuşak malzemeyi üst düzey ürünlerde kullanmak da mümkündü.
Çorapların 20. yüzyılda çeşitlenmesi.
Çorap tarihindeki en büyük gelişmelerden biri sentetik malzemelerin giysilerde kullanılmasıydı. Naylon 1938 yılında icat edildi ve moda endüstrisinin olmazsa olmazlarından biri haline geldi. Daha dayanıklı ve seri üretimi kolay giysiler üretilmesine olanak sağladı. Daha sonra elastan ilavesi malzemeleri daha da geliştirdi. Diğer sentetik malzemeler arasında polyester, akrilik ve olefinler bulunmaktadır. Artık pamuk ve yün içeren tamamen doğal çoraplar veya daha ucuz ve daha dayanıklı karışımlar elde edebilirsiniz.
Alternatif malzemelerin bulunabilirliğindeki ve kullanımındaki bu değişim, kanıksadığımız bir başka faydayı da beraberinde getirmiştir. Çoğu çorap bir dereceye kadar esneme ve esnekliğe sahiptir, böylece baldırlarımıza güzelce oturur ve yerinde kalırlar. O dönemde naylon ve elastik bant üretilmeseydi bu mümkün olmazdı. Bu olmasaydı, hala jartiyerlerle uğraşmak zorunda kalacaktık.
Kumaş seçeneklerindeki artış ve daha iyi üretim yöntemleri, on yıllar boyunca daha geniş bir form ve tasarım yelpazesi anlamına da geliyordu. Çoraplar artık belirli bir uzunluğa uymak zorunda değildi ve spor ayakkabılar için ayak bileği çoraplarının yanı sıra diz üstü seçenekler de giderek artıyordu. Bazı çoraplar yürüyüş için biraz daha kalın, bazıları ise nefes alabilirlik için daha hafifti. Ayrıca herhangi bir tasarımı herhangi bir renkte basmak da mümkün hale geldi.
Çorap tarihindeki bir diğer önemli değişiklik de kadın ayakkabı endüstrisinde yaşandı. Erkekler uzun zamandır ayaklarını korumak ve dışarıda ya da işteyken sıcak kalmak için çorap giyiyorlardı. Kadınların ise genellikle çorap ve külotlu çorap gibi daha kadınsı kıyafetler giymesi beklenirdi. Bu durum, kadın hakları ve özgürlüğü açısından önemli bir dönem olan Birinci Dünya Savaşı sırasında değişti. Birinci ve İkinci Dünya Savaşları, kadınların toprakta, fabrikalarda ve daha önce erkeklerin egemen olduğu mesleklerde daha pratik roller üstlendiğini gördü. Yeni rollerine uygun kıyafetlere ihtiyaç duydular; bu da daha az çorap ve etek, daha fazla çorap ve pantolon anlamına geliyordu.
Odak noktası 21. yüzyılda temiz ve pratik malzemelerdir.
Çorap üretimi dünyası, tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılamak için sürekli gelişiyor ve bu da konfor ve pratiklik için mümkün olan en iyi malzemeleri ve lifleri bulmak anlamına geliyor. Naylonun 1930'larda piyasaya sürülmesi oyunun kurallarını değiştirdi. Ancak o zamandan bu yana beklentiler değişti. Rahat ve dayanıklı sürdürülebilir malzemeler için daha güçlü bir istek var. Çoraplar aynı zamanda daha iyi hijyen özellikleri de sunabiliyorsa, çok daha iyi.
İşte bu noktada moda endüstrisine çok daha fazla bambu girdiğini görüyoruz. Bu, aynı zamanda antimikrobiyal özelliklere sahip dayanıklı ve hafif bir malzemedir. Bu nedenle, çoraplar ayakları daha taze tutarken daha uzun süre dayanmalıdır. Bu çorapları görsel olarak ilgi çekici kalmaları için çeşitli desen ve renklerde üretmek hala mümkün.
Şu anda moda dünyasındaki bir diğer ilginç gelişme de seri üretim yerine kaliteli el yapımı ürünlere duyulan istek. Bir zamanlar fabrikada üretilen çorapların rahatlığına ve daha düşük maliyetine boyun eğerken, şimdi fabrikaların çevresel etkileri, daha düşük kaliteli ürünler ve benzersiz ve ilginç bir şey tercihi nedeniyle geri dönüyoruz.
Kaliteli ve uzun ömürlü ürünler istediğimiz ve kendimiz örmekten, dikmekten ve malzemeleri dönüştürmekten mutluluk duyacağımız bir zihniyete geri döndük. Genç tüketiciler, büyük bir markadan ucuz bir paket almaktansa Etsy'deki bağımsız bir tedarikçiden el yapımı bir çift çevre dostu çorap almaya daha meyilli olabilir.
Çorap endüstrisinin geleceği.
Hiç şüphe yok ki mütevazı çoraplar, bazı faydalı yeni malzemelerle veya onları daha da avantajlı hale getirecek bazı uyarlamalarla daha da gelişmeye devam edecek. Her zaman ucuz pamuklu çoraplarla yetinmek zorunda değiliz ve spor aktiviteleri, uzun yürüyüşler veya soğuk bir akşamda kanepede uzanmak için daha uygun seçenekler getirebiliriz. Yine de, en basit çoraplar bile Orta Çağ'da giyilenlerin keçeleşmiş saçlarından ve garip şekillerinden çok yol kat etti. Şirketler kendilerini geliştirmeye ve ürün yelpazelerini iyileştirmeye hazır oldukları sürece, çok sayıda ilginç ayakkabının tadını çıkarabiliriz.
OKSOX şu alanlarda uzmanlaşmıştır güzel özel çoraplar yapmakmodern çoraplar yaratmanın yeni tarihine katılın. Şimdi bize ulaşın!