Evoluția istoriei șosetelor umile

Unde am fi fără o pereche bună de șosete? Cu toții avem diverse perechi de șosete într-un sertar, de la cele frumoase, cu modele amuzante, la cele mai pufoase pentru nopțile reci și câteva perechi uzate și nepotrivite pe parcurs. Acestea au fost o parte esențială a garderobei noastre încă de când eram copii, pentru a ne menține degetele de la picioare calde și pentru a ne proteja picioarele în timp ce mergem. Dar, putem lua cu ușurință aceste mici acoperitoare pentru picioare ca fiind de la sine înțelese. Au parcurs un drum lung de la inventarea lor și s-au dezvoltat într-o gamă de modele practice și confortabile. Așadar, când au fost inventate șosetele și cum s-au dezvoltat de-a lungul anilor.

Invenția ciorapului în secolul al VIII-lea î.Hr.

Există o presupunere că șoseta este o invenție modernă. Presupunem că materialele și procesele folosite pentru a face șosete așa cum le cunoaștem noi sunt atât de moderne încât trebuie să fi avut ceva foarte diferit cu câteva secole în urmă. De fapt, istoria ciorapilor merge mult mai departe de atât.

Șosete umane antice din epoca de piatră
Șosete umane antice din epoca de piatră

Există unele dezbateri cu privire la inventarea ciorapului. Unii susțin că strămoșii noștri care locuiau în peșteri purtau șosete legându-și pieile de animale în jurul picioarelor, dar această încălțăminte exterioară este mai degrabă un pantof timpuriu. Pentru a fi o șosetă, avem în vedere o acoperire moale peste picior și în interiorul unui alt pantof. Acest lucru ne duce la piloi purtați de greci sub sandale în secolul al VIII-lea. Structura rudimentară din păr de animal împletit sună puțin incomod după standardele de astăzi, dar a deschis calea pentru șosetele tricotate mai moi, realizate din păr și lână.

Dezvoltarea ciorapului cusut în secolul al II-lea d.Hr.

Pentru o lungă perioadă de timp, oamenii au confecționat șosete manual, folosind o gamă largă de materiale. Alegerea materialului și a stilului a depins de îndemânarea meșterului și de fibrele disponibile la momentul respectiv. Fibrele naturale, cum ar fi lâna și părul de animale, erau produsul de bază, dar creatorii au evoluat de la matlasarea materialului la tricotarea fibrelor și la coaserea unor piese de încălțăminte mai substanțiale.

Au fost găsite exemple de șosete de lână și tricotate care datează din secolele I și II d.Hr. O pereche de șosete pentru copii dintr-o așezare romană din Marea Britanie este unul dintre cele mai vechi exemple. Există, de asemenea, șosete din Egiptul Antic cu materiale similare. Ceea ce face ca șosetele egiptene să fie atât de interesante este designul cu vârfuri despicate. Dacă ați crezut că șosetele dvs. multicolore funky cu degete individuale erau o invenție modernă, acest lucru arată că egiptenii erau cu mult înaintea noastră.

Șosete și sandale de aur purtate de faraonul egiptean Tutankhamon, vechi de aproape 3.000 de ani
Șosete și sandale de aur purtate de faraonul egiptean Tutankhamon, vechi de aproape 3.000 de ani

12th century socks history – status symbol

Astăzi, rareori ne judecăm unii pe alții pentru șosetele noastre. Putem să ne arătăm o pereche nouă și drăguță, dacă are un design amuzant, dar cam atât. Acest lucru nu era valabil în secolul al XII-lea, când exista o diferență mai mare între șosetele de lână de bază, făcute în casă, ale purtătorului obișnuit și produsele de înaltă calitate realizate pentru cei din înalta societate. Aici, materialul, potrivirea și măiestria generală a ciorapilor erau importante. O potrivire bună a unui ciorap de mătase netedă era un must-have pentru aristocrații europeni. Astăzi, am prefera lâna pufoasă făcută în casă în locul mătăsii alunecoase.

Acum puteți obține cu ușurință șosete de înaltă calitate mult dincolo de secolul al XII-lea, alegeți serviciul nostru de șosete personalizate.

Invenția ciorapului făcut la mașină în secolul al XVI-lea.

Aristocrații europeni de la mijlocul secolului al XVI-lea purtau ciorapi
Aristocrații europeni de la mijlocul secolului al XVI-lea purtau ciorapi

Când spunem șosete "fabricate la mașină", este ușor să ne gândim la o fabrică de mari dimensiuni care produce produse în număr mare pentru piața de masă. Dar, cu mult înainte de aceasta, a existat războiul de țesut. Acesta a fost inventat în Nottingham, Anglia, în 1589 și a fost instrumentul perfect pentru a crea șosete prin intermediul unei mașini care să economisească timp, mai degrabă decât manual. În timp, a existat o creștere a numărului de șosete făcute la mașină, deși mulți producători preferau în continuare să lucreze manual.

Creșterea producției mecanice în secolul al XIX-lea.

Istoria ciorapilor datează din secolul al XVIII-lea, Revoluția industrială a adus un nou tip de mașini cu procese avansate și fabrici pe scară largă. A avut loc o schimbare a metodelor de producție, proprietarii de fabrici angajând oameni în orașele de morărit pentru a face să funcționeze mașinile lor pentru o producție de masă mare. Aceste bunuri puteau fi apoi expediate pe acele rute comerciale în creștere și către consumatorii locali la un cost mai mic. Dorința de a avea șosete tricotate manual a început să dispară.

În același timp, în anii 1800 s-a înregistrat o creștere a utilizării de materiale alternative. Lâna era cel mai popular material înainte de revoluția industrială, iar lâna obișnuită de la oile locale era cea mai economică alegere în producția de masă. Cu toate acestea, creșterea rutelor comerciale și a conexiunilor dintre țări permitea importul altor materiale.

Rutele comerciale ale bumbacului au permis obținerea mai multor șosete mai ușoare și mai respirabile pe care le preferăm astăzi. Lâna de cașmir nu mai era o specialitate a regiunii sale și avea să devină un articol de lux foarte căutat și scump, așa cum este astăzi. De asemenea, a fost posibil să se facă rost de lână Merino în afara Australiei și să se folosească acest material mai moale în produse de înaltă calitate.

Diversificarea șosetelor în secolul XX.

fire de nailon pentru șosete
fire de nailon pentru șosete

Una dintre cele mai mari evoluții din istoria șosetelor a fost utilizarea materialelor sintetice în îmbrăcăminte. Nylonul a fost inventat în 1938 și a devenit o necesitate în industria modei. Acesta a permis confecționarea de îmbrăcăminte cu o durabilitate mai mare și a fost ușor de produs în masă. Adăugarea elastanului a îmbunătățit apoi materialele și mai mult. Alte materiale sintetice includ poliesterul, acrilicul și olefinele. Acum puteți obține șosete pur naturale care se lipesc de bumbac și lână, sau amestecuri care sunt mai ieftine și mai durabile.

Această schimbare în ceea ce privește disponibilitatea și utilizarea materialelor alternative a dus, de asemenea, la un alt beneficiu pe care îl considerăm de la sine înțeles. Cele mai multe șosete au un anumit grad de elasticitate și de întindere, astfel încât se potrivesc bine și rămân la locul lor pe vițeii noștri. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără crearea nylonului și a benzii elastice la acea vreme. Fără aceasta, am fi fost nevoiți în continuare să ne încurcăm o rundă cu jartiere.

fire de bumbac pentru șosete
fire de bumbac pentru șosete

De asemenea, o mai mare varietate de țesături și metode de producție mai bune au dus la o gamă mai largă de forme și modele de-a lungul deceniilor. Șosetele nu mai trebuiau să se conformeze unei anumite lungimi și a existat o gamă din ce în ce mai largă de opțiuni până la genunchi, precum și șosete de gleznă pentru adidași. Unele șosete erau puțin mai groase pentru drumeții, iar altele mai ușoare pentru respirabilitate. De asemenea, devine posibilă imprimarea oricărui design în orice culoare.

O altă schimbare importantă în istoria șosetelor a apărut în industria încălțămintei pentru femei. Bărbații purtau de mult timp șosete ca o piesă obișnuită de îmbrăcăminte pentru a-și proteja picioarele și pentru a se încălța în timp ce se aflau afară și la serviciu. Pe de altă parte, de multe ori se aștepta ca femeile să poarte articole mai feminine, cum ar fi ciorapii și ciorapii. Acest lucru s-a schimbat în timpul unui moment important pentru drepturile și eliberarea femeilor - primul război mondial. În Primul și al Doilea Război Mondial, femeile și-au asumat roluri mai practice pe pământ, în fabrici și în profesii dominate anterior de bărbați. Aveau nevoie de îmbrăcăminte care să se potrivească noilor lor roluri, ceea ce a însemnat mai puține ciorapi și fuste și mai multe șosete și pantaloni.

Accentul pe materiale curate și practice în secolul XXI.

Lumea producției de șosete este în continuă evoluție pentru a satisface nevoile consumatorilor, iar acest lucru înseamnă găsirea celor mai bune materiale și fibre posibile pentru confort și practicitate. Introducerea nailonului în anii 1930 a schimbat regulile jocului. Dar, de atunci, așteptările au evoluat. Există o dorință mai puternică pentru materiale durabile, confortabile și durabile. Dacă șosetele pot oferi, de asemenea, proprietăți pentru o mai bună igienă, cu atât mai bine.

În acest caz, vedem mai multe bambus care intră în industria modei. Acesta este un material durabil și ușor care are, de asemenea, proprietăți antimicrobiene. Prin urmare, șosetele ar trebui să dureze mai mult timp, păstrând în același timp picioarele mai proaspete. Este încă posibil să se producă aceste șosete într-o gamă de modele și culori pentru a rămâne interesante din punct de vedere vizual.

O altă evoluție interesantă în lumea modei în acest moment este dorința pentru articole de calitate realizate manual în detrimentul celor produse în masă. În timp ce altădată ne lăsam pradă comodității și costului mai mic al șosetelor fabricate în fabrică, acum ne întoarcem din cauza impactului fabricilor asupra mediului, a articolelor de calitate inferioară și a preferinței pentru ceva unic și interesant.

șosete moderne, culori multiple pentru mai mult confort
șosete moderne, culori multiple pentru mai mult confort

Ne-am întors la o mentalitate în care ne dorim articole de calitate care să dureze și vom tricota, coase și recicla materiale noi înșine cu plăcere. Consumatorii mai tineri ar putea fi mai înclinați să cumpere o pereche de șosete ecologice făcute manual de la un furnizor independent de pe Etsy decât un pachet ieftin de la o marcă mare.

Viitorul industriei ciorapilor.

Nu există nicio îndoială că umila șosetă va continua să evolueze și mai mult cu un nou material benefic sau cu o adaptare care să o facă și mai avantajoasă. Nu trebuie să ne mulțumim tot timpul cu șosete ieftine din bumbac și putem aduce opțiuni mai potrivite pentru activități sportive, plimbări lungi sau pur și simplu lenevind pe canapea într-o seară rece. Cu toate acestea, chiar și cele mai elementare șosete au parcurs un drum lung de la părul împleticit și formele ciudate ale celor purtate în Evul Mediu. Atâta timp cât companiile sunt pregătite să se perfecționeze și să își îmbunătățească gama, ne putem bucura de o multitudine de încălțăminte interesantă.

OKSOX este specializată în a face frumoase șosete personalizate frumoase, alăturați-vă noii istorii a creării șosetelor moderne. Contactați-ne acum!

Lasă un comentariu